За първи път в 36 годишната история на Националната олимпиада по философия двама ученици от едно и също училище и с един и същ преподавател завоюват първото място в двете възрастови групи на заключителния трети етап от олимпиадата по философия!

Този феноменален успех принадлежи на Ема Станкова от 10 Д клас – първенец в първа възрастова група VIII – X клас, и Ивайло Христов от 11 В клас – първенец във втората възрастова група XI – XII клас.

Националният кръг се проведе от 29.03. до 31.03.2024 г. в град Копривщица и в него взеха участие 69 ученици общо в двете възрастови групи.

Математическа гимназия “Д-р Петър Берон“ беше представена от  пет ученици от 10 и  11 клас: Ема Станкова (10 д), Константина Генкова и Елионора Иванова (10 г),  Ивайло Христов (11 в) и Никола Гранитски (11 г). По регламент те писаха есе по един от трите фрагмента за своята възрастова група, както и решаваха тест от история на философията.

Всички ученици от гимназията постигнаха отлични резултати и заслужено бяха поздравени от Председателя на Националната комисия професор Иван Колев.

Съгласно регламента на олимпиадата 12 ученици се класираха за разширения национален отбор на България за международната олимпиада в Хелзинки, Финландия.

Заслужено Ема и Ивайло са включени в него и ще  участват от 19.04. до 22.04. в подготовката на отбора за подборния кръг на 24.04., на който след изпит ще бъдат определени двамата представители на България на този престижен световен форум.

По време на обучението им в олимпийския център на МОН в град София двамата, заедно с техния преподавател Палмира Дачева, ще бъдат слушатели и на научната конференция, посветена на 300 години от рождението на Имануел Кант, организирана от Философски факултет на СУ “Климент Охридски”.

Със заповед на Министъра на образованието в екипа на ръководителите на националния отбор е поканена за лектор и г-жа Палмира Дачева.

Ема Станкова, Ивайло Христов и г-жа Палмира Дачева бяха наградени за своите успехи от заместник-кмета по образованието на Община Варна Павел Попов.

Лауреатът от олимпиадата Ивайло Христов с интервю в електронна медия.

За 10-та поредна година ученици на г-жа Дачева се класират за подборния кръг за международната олимпиада по философия, а в три поредни години: 2021, 2022, 2023 г. представят страната ни и печелят медали и отличия. Върховото постижение беше през 2022 г. в Лисабон, Португалия, където Александра Савова (12 клас) спечели сребърен медал, а Ивайло Христов (9 клас и най-младият участник в историята на олимпиадата), постигна отлична оценка и наградата Honourable mention. Тогава целият отбор на България е съставен от нейните ученици. През миналата година Ивайло за втори път влезе в националния отбор на България и зае престижното 16 място сред над 100 ученици от 50 държави (Олимпия, Гърция).

Пожелаваме успех на Ема и Ивайло на подборния кръг и очакваме да потвърдят отново високата класа на философската школа на МГ!