През 8-23 октомври 2022 г. е Европейската седмица на програмирането. Това е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

На 8 октомври 2022 г. хората в Европа и извън нея получиха шанс да подобрят уменията си за програмиране и изчислително мислене, като се присъединят към EU Code Week – движение, което насърчава компютърното програмиране като средство за изразяване на креативност, стимулиране на работата в екип и насърчаване на иновациите. Със стотици материали, ресурси и планове за уроци на 29 езика, Седмицата на кодирането в ЕС дава възможност на учители и преподаватели и им помага да внедрят кодирането във всяка класна стая.

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ се включва като участник в Code Week EU през дните 18-21 октомври 2022 г. Всеки ден ще има ново и интересно събитие за учениците на гимназията:

  • Вторник – Ученическо състезание „Coding Duel“
  • Сряда – „Търся IT екип“
  • Четвъртък – лекции от IT специалисти от ICT Cluster Varna
  • Петък – Конкурс за AI изкуство на тема „Don’t write better error messages, write code that doesn’t need them.

 

Ученическо състезание „Coding Duel“ – 19.10. (вторник)
От 13:30 ч. ще се проведе отборно състезание за всички випуски, като най-добре представилия се отбор ще спечели награда.

„Търся IT екип“ – 20.10. (сряда)
Между 09:30 ч. и 13:30 ч. на четвъртия етаж в сградата на гимназията ще се представят идейни проекти от ученици, търсейки свои работни партньори.

Лекции от IT специалисти от ICT Cluster Varna – 20.10 (четвъртък)
От 13:30 ч. в Дигитална зала ще има лекции от водещи IT специалисти.

Конкурс за AI изкуство – 21.10. (петък)
Ще се проведе конкурс на тема „Don’t write better error messages, write code that doesn’t need them.“ за генериране на картина чрез AI. Участниците ще трябва предварително да напишат кратък текст, не повече от 5-6 изречения, и тяхното творение ще бъде пуснато на AI Art Generator.

 

За регистрация в събитието, попълнете следната форма: https://forms.gle/pawf1CDKG2wdE7988