От 26 до 29 май 2022 г. в Лисабон, Португалия, се проведе юбилейната 30 международна олимпиада по философия. Тя беше под егидата на президента на Република Португалия Марселу Рибелу си Соза.

България беше представена от Александра Савова от 12 клас и Ивайло Христов от 9 клас, и двамата ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, град Варна, с преподавател ст. учителят по философия Палмира Дачева.

Александра спечели Сребърен медал, а Ивайло получи грамота Honourable mention, която се дава на ученици, постигнали висок резултат ( над средния), но останали без медал.

В олимпиадата участваха над 100 ученици от 44 държави от цял свят, като бяха връчени 2 златни, 3 сребърни и 5 бронзови медала.

Александра е писала върху мисълта на китайския философ Лао Дзъ „Да познаваш другите е мъдрост; да познаваш себе си е проникновеност. Да победиш другите е власт, да победиш себе си е сила“.
Ивайло е разсъждавал над мисълта на древногръцкия философ Хераклит „Въпреки, че Логосът е общ, мнозина живеят така, сякаш притежават собствена разумност“.

За Александра това е второ участие в международната олимпиада, след като миналата година заслужи наградата Honourable mention – Словения 2021.

Важно допълнение е фактът, че за първи път България се представя единствено от ученици от едно и също училище, от един и същи преподавател, и двамата печелят награди. А Ивайло е най-младият участник досега в олимпиадата от България.