На 6 април се проведе подборният кръг за определяне състава на националния отбор на България за участие в XXX – та юбилейна
Международната олимпиада по философия – Лисабон 26-29 май 2022 г.

Сред 10-те участници бяха и Александра Савова от 12 клас и Ивайло Христов от 9 клас с преподавател старши учителят по философия Палмира Дачева. Националната комисия в състав доц. Иван Колев – Председател, доц.Васил Видински, доц. Ясен Захариев – членове, определиха единодушно двамата млади математици от Варна да представляват България на този престижен международен форум, който ще се проведе в Португалия в края на месец май.

Важно е да подчертаем, че за Александра това ще бъде второ участие в международната олимпиада, след като миналата година заслужи наградата Honorable mention – Словения 2021. Нейният успех е особено значим , защото в учебната програма философията не присъства в 11 и 12 клас.

За Ивайло Христов тя ще бъде първо участие, а с това и за първи път България ще бъде представена от толкова млад участник – едва в 9 клас, но вече избрал да се развива в най-духовната наука, към която малцина от неговото поколение имат интерес.

Съгласно регламента на олимпиадата всяка държава се представя от двама ученици, което означава, че Александра и Ивайло ще бъдат
единствените българи, които ще защитават честта на философската мисъл на своята Родина в този престижен международен младежки форум.
Да им пожелаем да прославят страната ни на международната олимпиада по философия и да развеят гордо българския трикольор!