За втора поредна година Александра Савова от 12 а клас е безапелационен победител във философската олимпиада, която се проведе онлайн на 26.03.2022 г. Съгласно новия регламент, тя се състезава в старша възрастова група за ученици от  11 и 12 клас, и с ниво на трудност, изискващо( също по регламент) знания от профилирана подготовка.

Щастливи сме да споделим с всички ученици и учители на МГ общността, че авторитетът на гимназията сред философската научна общност, отново бе издигнат на  национално равнище, благодарение на Александра Савова и нейният преподавател Палмира Дачева.

Александра завоюва първото място с невероятните 531.5 т., с една точка повече от миналата година, и с 37.5 т. пред следващият в класацията. Да припомним, че максималният брой точки, който регламентът утвърждава е 560, и се формира от сбора на удвоеният брой точки на областния кръг и утроеният брой точки на националния.

В историята на олимпиадата по философия, която тази година се проведе за 34 –ти път, този резултат е най-високият и нито един участник досега не е побеждавал в две поредни години. Нещо повече, Александра  Савова постигна на националния кръг невероятните 117.5 т., което означава 97.5 т. за философско есе, и 20 т. на тест, изискващи знания за профилирана подготовка.

Освен първенец, тя стана и Лауреат на  националната олимпиада по философия!

Закономерно тя се класира и в разширения национален отбор на България за международната олимпиада по философия. Радостни сме, че в него е допуснат и друг ученик от МГ – Ивайло Христов от 9 „в“ клас, който се състезава в младшата възрастова група и постигна отличен резултат  на националния кръг, заемайки 7 място.

В последните 5 години младите философи от МГ, обучавани в школата по философия с ръководител  г-жа Палмира Дачева, са спечелили общо 6 медала : три златни, 1 сребърен и  2 бронзови  на националните кръгове на националната олимпиада по философия.

В очакване сме на резултатите от Подборния кръг за международната олимпиада, който ще се проведе на 6 април и желаем успех на нашите ученици!