На 18. 05. 2021г. във Фестивален и конгресен център – Варна бяха раздадени годишните награди на клуб „Отворено общество“ за значими постижения в сферите на социалния и обществен живот на гр. Варна. Гост на тържеството бе и кметът на Варна – Иван Портних. 

Нашето училище бе определено като изключителен по своя характер и потенциал образователен център и получи наградата  „Принос в образованието“ за многобройните успехи на учениците на различни национални и международни състезания, за изключителните резултати на седмокласниците и първото място според точките на НВО в страната както по математика, така и по български език и литература, за успешната реализация на младите хора, завършили Гимназията, в различни сфери навсякъде по света. 

По традиция отличията бяха връчени от председателя на клуба Свилен Спасов. Ето и неговите думи при връчването на наградата на директора на МГ „Д-р Петър Берон“ – господин Павлин Петков: 

„Тези дни имах удоволствието да споделя празника и вълнението на десетки ученици и учители, които честваха половинвековния юбилей на едно от най-престижните училища в България – МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

Тази година е 138-та от създаване на Девическото училище във Варна и 50-тата от създаването на математическата гимназия – наследник на II Девическата гимназия. МГ – Варна е единственото училище, станало част от институциите, подписали Меморандума „Варна град на знанието“. Тя е и новият носител на наградата на клуб „Отворено общество – „За принос в областта на образованието“.

В настоящия момент в МГ се обучават над 1200 ученици от пети до дванадесети клас. Акцент в обучението са профилираната подготовка по математика, информатика, интензивно изучаване на чужди езици. Училището възпитава образовани, уверени и вдъхновени хора, които разполагат с всички необходими инструменти, за да реализират своя потенциал в реална и в дигитална среда.“

Господин Спасов обърна внимание, че „изграждането на модерен образователен математико-технологичен кампус, част от който ще бъде и новата сграда на МГ във Варна е проект, за който държавната и местната власт поеха много обещания.“ „Ние помним това“ – обеща председателят на клуб „Отворено общество“ – „и заедно с вас ще настояваме Варна да се развива дръзко като град на знанието! Категорична подкрепа за това има и от еврокомисаря за наука, образование, иновации и култура  – Мария Габриел.“

Беше оповестена и още една добра новина от последните дни – регистрирането на фондация „МГ Д-р Петър Берон“, която освен всяка друга подкрепа за училището започва и набирането на средства за оборудване на новата модерна сграда и за привличане на Google, SAP, Microsoft, Cisco, A1, Apple и други за създаване на лаборатории и центрове в новия математико технологичен кампус. 

„И Георги Живков, и Стоян Заимов, и Цар Фердинанд, и белгийските архитекти заедно с арх. Петко Момчилов ще подкрепят каузата от небето. Те все пак направиха една от най-красивите училищни сгради в последните 150 години в Европа.“ – бяха финалните му думи.