На 19.10.2018г. Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” – Варна посрещна еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и кмета на Община Варна Иван Портних.

Още на входа госпожа Габриел се запозна с един от българските координатори за провеждането на Европейската седмица на програмирането – Елеонора Павлова. Сърдечната срещата със съмишленици определи и по-нататъшния дух на посещението.

При посещението си гостите бяха очаровани от любопитството и увереността на учениците от 6б клас при работата върху поставените задачи в часа по география. Шестокласниците показаха завидно боравене със съвременното оборудване в Дигиталната стая и умение да търсят решения на  отборните задачи, поставени от Димитрина Докимова. Работата на учениците подпомагаше участника в международната олимпиада по география Дилян Пенев. В стаята цареше дух на доверие, партньорство и желание за общуване. Часът завърши със снимка на 6б клас с новите „съученици“ Мария Габриел и Иван Портних.

Във фоайето на IV етаж гостите бяха посрещнати от екипите, разработили най-високотехнологичните проекти, представени на седмицата на кодирането в гимназията. Госпожа Габриел с удоволствие и интерес се запозна с представените проекти: Метерологичен пикосателит „VITUSAT-1“, Подвижна станция за събиране на данни за състоянието на въздуха в ниската атмосфера “Зелено око”, проект за колония на Марс, спечелил първо място на полуфинала на европейски космически конкурс “Одисей” през май 2018 г. и проекта “Airduino”.

Госпожа Габриел и господин Портних се запознаха и с призьори от международни състезания през учебната 2017/2018г. Те ги поздравиха за успехите и обсъдиха плановете им за бъдеща реализация.

Преди да си тръгне госпожа Габриел получи малък подарък за спомен – 3D–пъзел на кубче, изработен от училищния 3D-принтер. Г-жа Михайлова й го поднесе с пожелание да си спомня за срещата в МГ „Д-р П. Берон“ – Варна в дългите полети при изпълнение на своите задачи.

В това време в други кабинети, където се тества оборудване и организация на пространството, които да бъдат приложени в новата сграда на училището, също протичаха часове с много творчество, технологии и наука. Гостите не успяха да видят лабораторно занятие по математика в 6а клас на тема “Лице на равнинни фигури”; семинарния урок по химия и биология „Значение на храненето и здравословни навици на хранене“; урока по биология в 11 клас “Упражнение по генетика”, с използване на учебни материали и приложен софтуер, разработени от учениците на езика C# и урока по химия в 10 клас “Йонна химична връзка”, в който със сложни научни факти учениците се запознават по лесен и достъпен начин.

А всичко това е част от ежедневието в МГ – динамика, високи технологии, мотивирани и знаещи ученици, всеотдайни учители и много предизвикателства, които посрещаме заедно.

Галерията със снимки от посещението може да бъде видяна тук.

Събитието през погледа на г-жа Мария Габриел