Между 20 и 22.04.2018 г. се проведе четвъртото поредно издание на Националния географски фестивал. Това е едно от най-значимите събития в областта на географията в България, организирано от www.geograf.bg , Българското географско дружество и преподаватели от геолого-географския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Празникът на географията събира на едно място ученици и учители от цялата страна с известни български географи и журналисти. Официални гости с презентации на фестивала бяха: Симеон Идакиев (дългогодишен водещ на предаването Атлас, пътешественик и журналист), доц. д-р Георги Бърдаров (ръководител на катедра Социално-икономическа география в ГГФ на СУ “Св. Кл. Охридски” , автор на романа “Аз още броя дните” – спечелил I място в предаването “Ръкописът” по БНТ) , проф. Христо Пимпирев (доайен на българската антарктическа програма), Стоян Недков, председателя на БГД и доц. Стилиян Димитров (експерт в географските информационни системи). Фестивалът беше посветен на 100 годишнината от създаването на БГД, 150 годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков (първият български географ) и 140-годишнината от Освобождението на България. Пътешествията, които представиха гостите бяха вдъхновяващи и откриващи нови светове, а презентациите на Георги Бърдаров бяха разтърсващи националното самосъзнание, предизвикващи към действие и отговорност към родината, създаващи непримиримост към войната и омразата, вдъхващи надежда и смисъл.

Състезателната част на фестивала се проведе в два кръга – писмен тест от 50 въпроса и финален кръг с мултимедийни въпроси за 10-те отбора, показали най-добри резултати. Отборите включват най-добрите ученици в областта на географията в страната – тези, на които предстои още следващата седмица да премерят сили на националния кръг на олимпиадата. МГ “Д-р Петър Берон” участва с 3 отбора от общо 12 ученици от V до XII клас. Два от тях стояха на първо и второ място след квалификационния кръг. На финала отборът в състав: Калина Анастасова XII е, Дилян Пенев XI е, Пресиян Банков и Борис Жолтовски от VI а допуснаха само една грешка, поздравиха се с първото място и взеха голямата купа на фестивала. Това е трети върхов успех за МГ на фестивала, а Варна се превръща в център на географията с 4 отбора в 10-те най-добри в Русе тази година. Отборът на Теодор Костов IX е, Кристияна Маркова IX в, Георги Йорданов и Михаил Стоев дебютира изключително успешно и остана малко след призьорите. Надежда Лозанова IXе, Кристиан Иванов IXд, Даниел Димитров VII а и Димитър Димтров V в клас се представиха достойно и показаха солидни знания.

На индивидуалното състезание “Разходка с изненади” Теодор Костов зае първо място и златен медал, а Калина Анастасова беше трета.

Гордеем се с представянето на всички отбори и участници и им пожелаваме още много географски приключения и успехи! Стискаме палци на Калина, Дилян и Теодор, които тази седмица пътуват за Националния кръг на олимпиадата по география и икономика в Стара Загора!