Лятото е време за почивка за повечето ученици и учители. Разбира се, че има изключения, за които това е време за изява на наученото през изминалата учебна година. В топлите летни дни ученици на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – Варна завоюваха поредните си върхове.

Учениците Димитър Опърлаков, Борис Геренски, Марк Киричев и Христо Христов участваха 25 до 31 юли 2017 в математическото състезание InIMC 2017 в Индия. От там се върнаха със златен медал за Димитър Опърлаков и бронзови медали за Марк Киричев и Борис Геренски. Със своите резултати учениците завоюваха и две бронзови купи – за групов резултат и за отборно класиране. Поради спецификата на регламента на състезанието – класиране да се прави за всяка от 6–те групи, на които са разделени със жребий, макар и с най-голям брой точки ( 250 точки) от българските отбори) в отборното състезание, завоюват бронзова купа след фаворитите в състезанието Сингапур, Индонезия и Румъния. Техни ръководители са Иван Ангелов и Стоян Ненков.

Маргулан Исмолдаев от VI клас завоюва златен медал на математическото състезание SIMOC, което се проведе през месец юли 2017г. в Сингапур. Явяването на това състезание е по покана, след завоюван златен медал на предварително проведен дистанционен кръг през месец април. Този резултати са закономерен завършек на сериозната извънкласна работа през година, под ръководството на Светла Маджарова.

От по-опитните ученици ни зарадва Асел Исмолдаева от XI клас, която бе член на националния отбор на международната олимпиада по математическа лингвистика. Състезанието се проведе в Дъблин, Ирландия от 31-4.08.2017г., като в него взеха участие 160 състезателя от 27 държави. България участва с 8 ученици, които завоюваха 3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала. Асел завоюва сребърен медал, който е логичен резултат от сериозните занимания, за които бе подпомагана от своя учител Валентина Момчилова.

На Асел й предстои да представи България на изложението EXPO Sciencе International 2017, в гр. Форталеза, Бразилия на 7-12 август 2017 с разработка по математика. Тя е един от тримата участници от България на този форум, определена след отличното си представяне на конкурса на МОН „Млади таланти“ през април 2017г.

Младата надежда Георги Петков извоюва място в националния отбор за I Европейска младежка олимпиада по информатика, която ще се проведе в гр. София от 7 до 13 септември 2017г. Ръководител му е Елена Димитрова. Пожелаваме му успех.

Поздравления за учениците и техните ръководители, представили себе си, гимназията и България на различни международни форуми!