Ученици от МГ „Д-р Петър Берон” спечелиха първо място на полуфинала на Eвропейския младежки космически конкурс „Одисей”, който се проведе в Гърция от 12 до 15 май 2017г.  Деветокласникът Атанас Симов и осмокласниците  Михаил Серафимов и Никола Славов са участници в Ученическата космическа агенция на д-р Веселка Радева.
Проектът им „Марсианска лаборатория” впечатли международното жури с комплексната си научно-инженерно-биологична разработка за обитаема лаборатория на Марс.
Младежите представиха два действащи дистанционно управляеми модела на марсиански ровъра, които са снабдени с датчици за регистриране на различни метеорологични параметри. В специално създадена, близка по състав на марсианската, почва учениците са изследвали развитието на различни зеленчуци и растения.
Предстои подготовката на екипа за финала на Европейския младежки космически конкурс, който ще се състои през месец юли във Франция.
Научен консултант и ментор на проекта е доц. д-р Веселка Радева от Висшето военно морско училище „Никола Вапцаров“, а ръководител на проекта е Силвия Захариева от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.