Феодор Кономаев от 11г клас спечели бронзов медал, а Виктор Мирев от 12г клас беше отличен с почетна грамота  на тазгодишната юбилейна X-та Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Тя се проведе от 9 до 19 декември в Бубанешвар, Индия.

Тази година астрофизиците ни премериха сили в конкуренция от над 220 участници от 42 страни от цял свят – Бразилия, Виетнам, Китай, Канада, Катар, Мексико, Русия, САЩ и други големи и малки държави, а тази година за пръв път имаше и отбор от Африка.

Националният  отбор по астрофизика за 2016 се класира на първо място. Златният медал бе извоюван в тур, в чиито задачи състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране. Това е първи подобен успех за страната ни, като забележителното е, че резултатът на българските ученци е само с 1т. по-малък от максималния възможен!

Учениците от българския отбор по астрофизика завоюваха следните отличия:

  • Александър Атанасов, 12 клас, МГ Плевен –бронзов медал
  • Бойко Борисов, 10 клас, СМГ София –сребърен медал
  • Виктор Мирев, 12 клас, МГ Варна –почетна грамота
  • Теодор Алексиев, 12 клас, СМГ София –почетна грамота
  • Феодор Кономаев, 11 клас, МГ Варна –бронзов медал

Ръководители на отбора са:

  • Никола Каравасилев – докторант във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Ръководител на националния отбор по астрономия от 2009 г. Бивш международен олимпиец по астрономия.
  • Захари Дончев – физик в Института по астрономия при БАН. Подготвя българските отбори по астрономия за международни олимпиади и състезания от повече от 10 години.

Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Без никакво колебание може да се каже, че през тази година задачите бяха изключително разнообразни и интересни и покриваха много широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

Практическата и теоретична подготовка на националния отбор по астрономия и астрофизика и участието му на Международната олимпиада всяка година се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“, която е поела дългосрочен ангажимент да подпомага олимпийските отбори по природни науки.